Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Vårens utbildning för dig som vill bli stödperson


Vill du bidra till att vi kan ge stöd till fler?
Nu kan du ansöka om att utbilda dig till stödperson i Rise.

Den 14-15 april genomför vi vårens utbildning i Stockholm för dig som är vuxen, har utsatts sexuellt som barn och idag vill och orkar ge stöd till andra med liknande erfarenheter. Just mötet med någon som förstår hur det kan vara är ofta ovärderligt för många som lever med känslor av skam, skuld och ensamhet.

Vi fortsätter att få fler medlemmar och stödsökande. För att kunna erbjuda stöd till alla som kontaktar oss behöver vi bli fler stödpersoner. Som stödperson i Rise ger du stöd till andra som utsatts som barn. Alla stödpersoner har själva utsatts sexuellt som barn.

Denna utbildning fokuserar på stödgrupper
En av våra mest uppskattade stödformer är stödgrupper. Denna utbildning kommer därför att rikta sig särskilt till personer som är intresserade av att leda stödgrupper på plats lokalt på sin ort eller digitalt. Vi är i extra stort behov av fler stödpersoner i Göteborg, men även andra orter i landet är värdefullt att sprida stöd till.

Vad innebär arbetet som stödperson?
Du arbetar utifrån en tydlig struktur och form och du gör det exempelvis i stödgrupper, i vår stödtelefon, stödchatt, eller i stödsamtal. Rollen som stödperson är alltid ett deltidsuppdrag, ett antal timmar per månad.

Vilka förutsättningar behöver du för att bli stödperson?
För att bli stödperson är en förutsättning att du befinner dig på en plats i din läkning där du inte är i behov av Rise stödverksamhet. Detta eftersom du som stödperson inte själv kan delta i aktiviteter såsom exempelvis stödgrupper och läger. Rise stödpersoner erbjuds istället andra sammanhang med kollegial handledning och utbyte som en del i den fortsatta läkningsprocessen som vi betraktar som en livslång utveckling.

Det är också viktigt att du arbetat med din egen läkning en tid, så att du orkar med den belastning det kan innebära att mötas av stödsökandes mående och berättelser.

Denna utbildning är öppen för alla, oavsett könsidentitet. Du kan söka till utbildningen oavsett var du bor i landet, eftersom vi både arbetar med digitalt stöd samt med fysiska träffar på olika orter.

Vad händer om du får en plats?
Utbildningen ger dig grundkunskaper om sexuella övergrepp i barndomen, förekomst, långsiktiga konsekvenser, hur Rise stödverksamhet fungerar, rollen som stödperson samt hur du kan ta hand om dig själv i din roll som stödperson. Fokus under denna utbildning är att leda stödgrupper.

Utbildningen förpliktigar dig inte till att ta en roll som stödperson. Rise kan inte heller lova dig en sådan roll – utan efter genomförd utbildning samtalar vi kring detta och ser om det är lämpligt att gå vidare. Om du sedan blir stödperson, så får du alltid en individuell introduktion till de stödfunktioner som är aktuella för dig i verksamheten.

När sker nästa utbildning?
Nästa utbildning för nya stödpersoner sker på vårt kontor i Stockholm i april.

Datum: fredag och lördag 14-15 april 2023.
Tid: ca kl. 09.00-16.00 båda dagarna.
Minsta antal deltagare: 4 och max 8.
Du behöver kunna medverka under hela utbildningen, dvs båda dagarna, för att delta.

Mer information eller anmälan till utbildningen?
Vill du få mer information eller göra en intresseanmälan för att delta i utbildningen? Kontakta Eija Vargblom Broman, stödansvarig, så snart som möjligt och senast 26 mars på: eija.vargblom@rise-sverige.se

Vi kommer att kontakta dig när vi tagit emot din anmälan.

I din intresseanmälan vill vi att du berättar kort om dig själv:
1. Var bor du?
2. Hur ser din livssituation ut just nu? (Arbete, studier, familj osv.)
3. Hur har du arbetat med din läkning fram tills idag?
4. Hur tänker du kring en framtida roll som stödperson och vad gör att du skulle kunna vara redo för densamma?
5. Kontaktuppgifter till dig.
6. Något annat som du tycker att vi behöver känna till.

Varmt välkommen med din intresseanmälan! ✨💜