Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Rise i SvD debatt idag om bristande vård


Efter initiativ av Rise, Föreningen Tillsammans och nxtME publicerade Svenska Dagbladet idag en debattartikel där en mängd andra personer och organisationer också skriver under på det vi alla ser – tillgången till specialiserad vård och traumabehandling för alla dem som utsatts för sexuella övergrepp i Sverige är undermålig, bristfällig och lågprioriterad. Det är oacceptabelt att vi som samhälle inte tar ett större ansvar för konsekvenserna då vi inte lyckats med att skydda barn och vuxna från att utsättas.

Våra gemensamma krav är:
– Ökad tillgång till specialistvård för alla som utsatts för sexuella övergrepp
– Ökad kunskap om skador efter sexuellt våld
– Riktade forskningsmedel

För den som saknar tillgång till en specialiserad vård, kan detta bli en fråga om liv och död. Och det räcker inte med en rubrik som heter ”traumabehandling”. Utan för att läka de skador vi ofta fått krävs också kunskap hos utförare och remitterande instanser kring vilka skador sexuella övergrepp orsakar på djupet och hur de kan läkas så skonsamt och effektivt som möjligt. Det är svårt nog som det är att försöka läka från dessa svåra upplevelser, med dålig förståelse för problematiken så blir det ibland outhärdligt svårt att orka befinna sig inom vården.

https://www.svd.se/efter-metoo-ett-stort-svek-nar-det-inte-gar-att-fa-hjalp

Imorse deltog också Gita Rajan (klinikchef på Wonsa) tillsammans med Sofie Fermelin (ordförande i Patientföreningen Medusa) i TV4 morgon med anledning av uppropet.

https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11956272?fbclid=IwAR1TpXxITkep_Q5cDr-FcWOE_r0DSapikX_RK_kV_Rdd3zY77cB76tFFbks