Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Rise lanserar filmer i decemberkampanj


Under december lanserar Rise animerade filmer framtagna inom ramen för projekten Rise män (med stöd av Postkodstiftelsen) och Rise unga (med stöd av Allmänna arvsfonden). Filmerna riktar sig dels till män, dels till unga i åldern 18-25, som utsatts sexuellt som barn.

Minst 1 av 10 män i Sverige och 1 av 4 unga har utsatts sexuellt som barn. Ibland kvinnor har 3 av 10 utsatts sexuellt som barn*.

Vi vet att jul- och nyårshelgerna är en svår tid för oerhört många som lever med konsekvenserna efter barndomens övergrepp. Högtiden kan innebära ett påtvingat umgänge med förövare i ursprungsfamiljen eller släkten för den som ännu inte vågat bryta tystnaden. Det kan handla om att leva i ofrivillig ensamhet hellre än att umgås med familj och släkt där destruktiva relationer pågår eller där förnekelse råder om övergreppen – trots att den som utsatts brutit tystnaden.

För vissa innebär julen att inte vara välkommen till familjen när familjen väljer förövaren framför den som berättat om övergrepp. För den som är ung och fortfarande bor hemma kan julen innebära att det inte finns någonstans annanstans att ta vägen.

Många utsatta beskriver att de upplever mer ångest, oro, ensamhet, rädsla, skam under julen. Att de flyr in i ökade självskadebeteenden, tar till missbruk och de beskriver också ökade suiciditankar. Det kan aldrig vara okej att barnen vi en gång misslyckades att skydda, behöver ha det så här som vuxna och att fler kan komma att ta sitt liv. Rise finns därför här med utökat stöd under jul- och nyårshelgerna (aktuella öppettider publiceras inom kort).

Se våra filmer nedan och hjälp oss att sprida dem vidare. Både till den som du tror skulle kunna ha glädje av att inte känna sig ensam, men också till dem som ännu inte vågat berätta för dig eller andra om övergrepp de utsatts för. Om vi tillsammans kan minska lidandet för en enda person, så har vi gjort all skillnad i världen.

Se film: Unga 18-25 år som utsatts sexuellt som barn

Finns också här på Youtube.

Se film: Unga 18-25 år som utsatts sexuellt som barn – kort  version (30 sekunder)

Finns också här på Youtube.

Se film: Män som utsatts sexuellt som barn

Finns också här på Youtube.

Se film: Män som utsatts sexuellt som barn – kort version (30 sekunder)

Finns också här på Youtube.

*”Våld och hälsa” – NCK (2014) samt ”Det gäller en av fyra” – Stiftelsen Allmänna Barnhuset (2021).