Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 36

Rise i SVT Dalarna


Anna Stenvi är en av våra fantastiska stödpersoner i Rise. Anna medverkar i flera klipp i SVT  anledning av den granskning SVT Nyheter Dalarna gjort av hur det ser ut med vård och behandling i Region Dalarna för vuxna som utsatts sexuellt som barn. En bild som inte är positiv och som tyvärr inte ser bättre ut i någon annan region i Sverige idag.

Hermine Holm, generalsekreterare för Rise, har också intervjuats i frågan och delar Annas bild av att vården saknar struktur. Ur text på SVT:

”Kritiken kommer bland annat från Anna Stenvi i Rättvik och Hermine Holm som är generalsekreterare i Rise. Dom beskriver att många som har utsatts för sexuella övergrepp som barn väntar länge med att söka vård, och när de väl söker vård saknas en tydlig struktur och tydliga riktlinjer för hur vården ska hantera patienterna. Som en konsekvens upplever patienter att de inte får rätt vård och istället blir feldiagnostiserade och felplacerade. Även i en rapport från Sveriges kommuner och regioner från 2020 lyfts flera brister i vårdens hantering.”
Vi har sedan i höstas lyft att vi undrar hur regeringens löfte om förbättrat stöd till sexualbrottsutsatta ska se ut i verkligheten och hur just vuxna som utsatts sexuellt som barn inkluderas i det förbättringsarbetet. Vår förhoppning är förstås att regeringen, med Ulf Kristersson, Acko Ankarberg Johansson och Jakob Forssmed i spetsen verkligen tar sig tid att lyssna på en förening som Rise där så många hundratals utsatta samlats på ett och samma ställe med unika möjligheter till kunskapsinhämtning.
Länkar till alla klipp: