Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Rise i samarbete med Malmö Opera


Sexuella övergrepp mot barn är ett svårt ämne att tala om. När Malmö Opera sätter upp Silent Zone, en nyskriven opera om incest, tar huset hjälp av Rise (Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen).

Undersökningar visar att minst 1,3 miljoner vuxna i Sverige bär på erfarenheten av att ha utsatts sexuellt som barn. Övergrepp sker i alla sammanhang och i alla samhällsklasser. Förövare är såväl män som kvinnor och andra barn. Den som utsatts sexuellt som barn drabbas ofta av svåra och långsiktiga konsekvenser. En majoritet av de som utsätts väntar i 20 år eller mer innan de berättar för någon första gången.

Detta är fakta som Malmö Opera måste förhålla sig till i samband med premiären på Silent Zone. Föreställningen kan vara upprivande för såväl publik som för anställda.

För att kunna ge hjälp och stöd åt de som behöver, har Malmö Opera bett Rise om hjälp att hantera frågor och reaktioner som kan komma i samband med repetitioner och föreställningar. Eija Vargblom Broman och Hermine Holm från Rise, som själva utsatts för incest som barn, har vid ett flertal tillfällen sedan hösten 2022 föreläst för och utbildat Malmö Operas personal. Nu senast den 7 februari inför den kommande repetitionsstarten av föreställningen.

Hermine Holm, generalsekreterare för Rise menar att samarbetet är viktigt långt utanför Malmö Operans scen:
”Att välja att belysa att barn utsätts för incest visar på stort mod och ansvarstagande av Malmö Opera – i ett samhälle som allt för ofta inte vill kännas vid att detta problem existerar. Att Malmö Opera dessutom valt att samarbeta med oss för att förmedla fördjupad kunskap och trygghet till sin personal kring detta svåra ämne visar på än mer ansvarstagande. Vi är övertygande om att den kunskapen kommer att spridas långt utanför den byggnad där föreställningen utspelar sig. Vi har stora förhoppningar om att föreställningen Silent Zone kommer att bidra till en minskad stigmatisering för alla dem som utsatts som barn och som ännu inte berättat, och att fler som har utsatts vågar söka stöd, när dom känner sig redo”.

Carina Ostrander är tf vd på Malmö Opera.
”Malmö Operas uppdrag är att spegla alla sidor av samhället – även de allra mörkaste. Silent Zone belyser ett svårt ämne och vi är glada att Rise vill hjälpa oss ta hand om våra anställda och vår publik”.  

Silent Zone hade urpremiär på Copenhagen Opera Festival 2017. Den har premiär 12 april 2023 på Malmö Operas stora scen och spelas till 30 april. Mer information: https://www.malmoopera.se/silent-zone

För ytterligare information, intervjuer eller liknande, kontakta Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera, 0703 55 81 80 eller Hermine Holm, generalsekreterare för Rise, 070-491 36 98.