Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Rise i debattartikel om Asta-mottagningen


Sexuella övergrepp orsakar i de allra flesta fall skador hos den som utsätts. Skador som det borde vara självklart att få specialiserad vård för.
Så ser det inte ut i Sverige idag där sexuellt utsatta behandlas som vilken patientgrupp som helst och där deras skador förväntas kunna läkas och behandlas genom samma behandlingsprocess som alla andra typer av trauman (t ex trauman som hänt genom en olycka, till skillnad från sexuella övergrepp som handlar om mellanmänskligt våld).
I veckan skrev vi tillsammans med ett antal organisationer under en debattartikel med anledning av att Asta-mottagningen i Umeå hotas av nedläggning/upplösning.

Asta-mottagningen är en av mycket få mottagningar i Sverige som erbjuder specialiserade behandlingar för sexuellt utsatta. De specialiserade mottagningarna innebär att det finns en särskild förståelse för vad vi som blivit sexuellt utsatta upplever och behöver. Där skam och skuld är påtagliga känslor som gör det svårt att närma sig våra upplevelser och där skadorna vi fått behöver anpassade behandlingar för att vara skonsamma, verksamma och uthärdliga.

Dela gärna vidare!

https://www.vk.se/2020-05-21/lat-asta-mottagningen-vara-kvar-i-befintligt-skick?pak=8SbBheDXSlXhbsEFm1___HGT2JlImwR7SQFequ___EBwh1qxJ6GEl0rk3HUdorTBmOhi8wgPtXiZa8i2pPzhYWBnXwM96S8K7AVOPcUu&fbclid=IwAR3UDHyzjQOFSck9aeRxMzgLxjin87bzr2sD20mw00xOf0FMpSuxwdT4mjs