Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Rise i Aftonbladet debatt 16/8


Igår debatterade vi i Aftonbladet tillsammans med flera andra organisationer som på olika vis arbetar för att motverka och hantera konsekvenserna av sexuella övergrepp på barn.

Det är ett samhällsproblem som redan är enormt, och som nu ser ut att ökar ytterligare med så kallade AI-genererade sexuella övergrepp mot barn. En bild på vilket barn som helst i samhället, kan alltså användas för att konstruera bildmaterial där samma barn ser ut att utsättas för sexuella övergrepp.

Detta kan innebära förödande konsekvenser. Dels då det i sig är ett enormt övergrepp mot det barn som används i det AI-genererade materialet. Dels då experter menar att detta försvårar arbetet med att urskilja vilket övergreppsmaterial som är ”verkligt”, så att dessa barn kan skyddas.

⚠️ Enligt Internet Watch Foundation menar forskare att dataanimerat sexuellt våld mot barn utgör lika stor skada som verkligt sexuellt våld: det spär på förövarens attraktionsmönster och ökar risken att begå ett verkligt övergrepp.

⚠️ Fantasier om grövre och grövre våldshandlingar möjliggörs nu också genom AI-teknik. Det bidrar till en normerande effekt där dokumenterade sexuella övergrepp mot barn normaliseras och neutraliseras.

⚠️ Vi måste med gemensamma krafter trycka på så att stora teknikföretag tar ett ännu större ansvar för att söka efter – och ta bort – denna typ av material.

⚠️ Från Rise sidan ser vi att en konkret insats du och alla andra kan göra – är att signera uppropet på:
http://www.tryggtforbarn.se

Det är bråttom, snart hanteras frågan i EU-parlamentet!

Läs hela debattartikeln via denna länk:
Rise i Aftonbladet debatt 16/8-23

Tack för ett gott samarbete:
Childxfoundation
Treskablinoll
Paraply
nxtME
Storasyster
1000 Möjligheter