Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Öppet hus i Stockholm för unga 18-25 år


Det kan kan kännas stort och läskigt att söka stöd efter att ha utsatts sexuellt som barn, men det känns nästan alltid lättare när vi förstår att vi inte är ensamma. På Rise är vi flera hundra personer som alla har erfarenheten av att ha utsatts, och vi vet att det går att må bättre. Du kan också må bättre och en viktig del på den vägen är att du får känna efter vad du behöver och ta det i din egen takt.

Ett värdefullt steg kan vara att besöka våra lokaler, att se hur det ser ut där och att möta andra utan att känna press om att behöva prata om det som vi utsatts för. Vid fyra tillfällen i vår erbjuder vi därför igen öppet hus på Rise för dig som är 18-25 år och som har utsatts för incest eller andra sexuella övergrepp som barn.

Du är välkommen även om du inte har sökt stöd hos oss tidigare och du får också gärna ta med dig någon som du känner dig trygg med, kanske en kompis, en familjemedlem, en terapeut eller någon annan. Om du inte själv har varit utsatt, men vill ta med dig någon i åldern 18-25 år som har det, är ni också varmt välkomna!

När?

Tid: 13.30-15.30
onsdag 6/3
onsdag 3/4
torsdag 2/5
onsdag 22/5

Du kan komma en av gångerna eller flera, precis som du vill. Och du kan komma hela eller delar av tiden.

Var?

Ystadvägen 28, Johanneshov
https://maps.app.goo.gl/kPMGXLrNB9Xf1VJYA
Närmaste tunnelbana är Hammarbyhöjden. Därifrån tar den 5-10 minuter att promenera till oss. Vi har en egen ingång till vänster om port 28.

Anmälan?

Anmäl dig gärna till hannah.kroksson@rise-sverige.se, så snart du kan, så att vi förbereder tillräckligt med fika. Meddela då även om du har allergier. Lokalen är nötfri.

Vad gör vi då?

Vi finns tillgängliga för dig. Du kan kolla runt i lokalen, träffa några av oss stödpersoner och andra medarbetare, ställa frågor, sitta och fika en stund eller kanske pyssla lite. Du kan komma och gå som du vill under dessa två timmar. Både du som själv blivit utsatt sexuellt som barn och du som jobbar med unga utsatta är välkommen.

Frågor och funderingar?

Hör av dig till vår projektledare Hannah Kroksson på hannah.kroksson@rise-sverige.se eller 073-500 54 92. 

Vilka är vi?  

Rise – Riksföreningen mot incest och sexuella övergrepp i barndomen är en ideell förening som sedan 1981 erbjuder stöd för vuxna som utsatts sexuellt som barn. Vårt stöd utgår från en utsatt till en annan och fungerar som ett komplement till vård och andra insatser som utsatta kan behöva i sin läkningsprocess. Våra medlemmar har alla erfarenhet av sexuella övergrepp i barndomen. Om du inte har den erfarenheten men vill stötta vår verksamhet går det att bli stödmedlem.  

En medlemsundersökning som vi gjort visade att det i snitt tar 17 år eller mer innan en utsatt för första gången berättar om vad hen varit med om. Om den då inte bemöts bra och fångas upp kan det få stora konsekvenser för den fortsatta läkningen. Vi har sett ett mönster där allt för få unga vuxna hittar oss och söker stöd för sin utsatthet. Vi vet att det går att må bättre och att det specialiserade stöd Rise erbjuder ofta bidrar till att utsatta går från att överleva – till att leva. Tillgång till stöd tidigt i livet kan motverka många svåra långsiktiga konsekvenser och ohälsa. 

Just nu genomför vi satsningen Rise unga där vi vill nå ut bredare med vilka vi är och vilket stöd den som utsatts kan få tillgång till hos oss i Rise. Genom att vårt stöd utgår från en utsatt till en annan kan vi bidra med verkliga och också hoppfulla erfarenheter – så att fler kan bryta tystnaden och nå läkning och stöd tidigare i livet.Projektet genomförs med stöd av Allmänna arvsfonden. 

Vi vet att vi möter personer som känt sig ensamma och otrygga, ibland igenom hela livet. Då är ett stort och ibland livsavgörande steg att öppna upp, bryta tystnaden och dela det som länge känts förbjudet.

Vi vill gärna träffa dig! 

Sprid gärna inbjudan till andra i din närhet som också kommer i kontakt med unga vuxna som utsatts sexuellt som barn!

Om du och/eller kollegor som arbetar med unga i åldern 18-25 år också vill ha en kostnadsfri fördjupande föreläsning eller ett samtal om hur vi skulle kunna samverka i framtiden så bokar vi gärna in det!