Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Stödgrupp för närstående startar inom kort


Att ha utsatts för sexuella övergrepp som barn ger konsekvenser som kan vara svåra att förstå. Både för den som utsatts, men också för andra runtomkring. Det är därför viktigt att även du som lever nära någon som utsatts får möjlighet till stöd.

I Rise stödgrupp erbjuds du möjlighet att sätta ord på dina egna upplevelser, behov och att lyssna på andra som lever i en liknande situation. Notera att detta inte är en samtalsgrupp utan mer en självhjälpsgrupp. Att reflektera högt och lyssna på andra kan ge dig  insikter som kan vara värdefulla för ditt eget mående och hjälpa dig att förstå dina egna behov och gränser.

Vem kan delta i denna stödgrupp?
I denna stödgrupp kan du som är närstående till någon som utsatts sexuellt som barn delta. För att delta i stödgruppen behöver du vara eller bli stödmedlem i Rise. Närstående kan exempelvis vara en partner, förälder, barn, syskon, släkting eller vän. Denna grupp ses digitalt genom videoverktyget Zoom, därför spelar det ingen roll var du bor.

Du som läser detta får gärna skicka vidare denna inbjudan till någon du tror skulle ha värde av att delta. Personen behöver inte vara stödmedlem i Rise nu men behöver bli det innan gruppen startar.

Är du ännu inte stödmedlem i Rise?
Klicka här för att fylla i medlemsansökan på vår hemsida. Ange gärna i din ansökan att du önskar delta i denna stödgrupp så tar vi hänsyn till det när vi behandlar din ansökan. Stödmedlemskapet kostar 200 kr per kalenderår.

Start: Vecka 43 söndag 29/10 kl. 19.00-21.00
Gruppen ses varannan vecka under totalt 4 tillfällen.
Alla tillfällen sker digitalt via videoverktyget Zoom.
Antal deltagare: minst 4 – max 6
Gruppen leds av stödperson Christina.
Intresseanmälan snarast till vårt kansli: medlem@rise-sverige.se och senast 18/10.
OBS! Innan du får en eventuell plats i gruppen kommer
Rise stödsamordning att kontakta dig för ett kort samtal.

Hur fungerar stödgruppen?
Stödgruppen pågår under 2 timmar en viss veckodag vid ett antal förbestämda tillfällen. Se datum och tider ovan.

I de slutna stödgrupperna är ni samma deltagare alla gånger. Det är därför viktigt att du planerar för att kunna delta vid samtliga tillfällen av omtanke för de andra deltagarna i gruppen.

I stödgruppen arbetar ni med det vi kallar för rundor där var och en får precis lika mycket tid för att prata om det som känns viktigt. Kanske vill du prata om din relation till den utsatta och/eller förövaren/förövarna, eller om något annat som känns viktigt för dig. Det är också okej att du är tyst på din tid om du vill det.

Syftet med stödgruppen är att ge dig en möjlighet att sätta ord på dina egna upplevelser, känslor och behov som uppstår i svårigheten att leva nära någon som har varit med om sexuella övergrepp. Genom att reflektera högt och lyssna på andra kan du få hjälp att synligöra dina egna behov och gränser och på så sätt ta hand om ditt eget mående. Detta i sin tur kan stärka dig i ditt i möte med din närstående som så väl behöver ditt stöd.

I gruppen råder alltid fullständig tystnadsplikt. Det som sägs i gruppen stannar där. Du använder din tid till det som känns viktigt för dig i stunden. Ingen kommenterar eller avbryter dig. Vi ger inte varandra råd och vi värderar inte heller varandras upplevelser.

Vem leder stödgruppen?
Alla stödgrupper på Rise leds av utbildade stödpersoner som har egen erfarenhet av att ha varit utsatta för sexuella övergrepp som barn.

Hur fungerar det rent tekniskt?
Vi använder oss av det internetbaserade verktyget Zoom. Då du anmält dig till stödgruppen och fått bekräftelse om plats så kommer du att behöva ladda ner programvaran om du inte redan gjort det. Du kommer att få instruktioner för detta skickade till dig med e-post i samband med bekräftelsen om plats.

Innan varje tillfälle får du sedan en länk skickad till dig via e-post. Du trycker på länken för att komma in i mötet när det är dags och stödpersonen kommer sedan att släppa in dig i stödgruppen och ge dig fortsatta instruktioner.

För att kunna delta i stödgruppen behöver du en god internetuppkoppling samt en dator, platta eller telefon med en fungerande kamera och mikrofon. Allra helst dator eller platta, i sista hand telefon.

Har du inte en fungerande kamera eller telefon så kommer du inte att kunna stanna kvar i mötet – med hänsyn till tryggheten för de andra deltagarna.

Jag vill vara anonym, går det?
Om du vill får du vara anonym genom att ange ett alias under själva gruppen.
Däremot måste din kamera/video alltid vara påslagen så att du syns.

Hur vet jag att det är tryggt att delta, när vi inte är i samma rum och kan stänga dörren om oss?
Alla som deltar i stödgruppen åtar sig att alltid ha en dator, platta eller telefon med kamera och mikrofon. Alla har sin kamera och mikrofon på under hela mötet och lovar att vara i ett rum där ingen annan finns.

Alla som deltar i gruppen gör, precis som alltid på Rise, ett tystnadsåtagande om att allt som sägs i gruppen också stannar där.

Varmt välkommen med din intresseanmälan!