Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Digital konferens 3 maj – ”Angeläget”


Angeläget – Att finnas till för unga vuxna med erfarenhet av incest och sexuella övergrepp i barndomen  

Sexuella övergrepp på barn sker överallt och påverkar hela samhället. Både på kort och lång sikt. Därför har Rise – Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp samlat ett gäng värdefulla stafett-talare som var och en under 20 minuter kommer lyfta sina mest angelägna frågor på vårt arbetsområde. Lyssna på alla, lyssna på någon. Du kan också gå tillbaka och lyssna igen eller dela upp det. Länk blir tillgänglig efter att du anmält dig och skickas ut i anslutning.  

Medverkande stafett-talare 

  • Christoffer Rahm, chefsöverläkare i psykiatri vid Karolinska institutet 
  • Anna Linde, Leg. Hälso & Sjukvårdskurator & Sexolog 
  • Lilo Lindquist, barnmorska, ordförande FSUM, Föreningen Sveriges Ungdomsmottagningar 
  • Jennie Isakzon, Leg psykoterapeut och samordnare Ung Utsatt
  • Shari Tingman, om dokumenterade övergrepp, nätpatrullerande polis 
  • Marit Norén, präst, metodutvecklare m. specialisering genus, Svenska kyrkan 
  • Zarah Melander, NSPH – Nationell samverkan för psykisk hälsa
  • Hermine Holm, generalsekreterare Rise – riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen

Håll utkik efter mer utförliga presentationer av våra talare och sprid gärna information till fler fram till 30e april, sista anmälningsdag. Länk till anmälan finns längre ner på sidan.


Vi vet att det kan kännas stort och otäckt att söka stöd efter att ha utsatts sexuellt som barn. Rise – Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen är en medlemsförening som sedan 1981 samlar vuxna som bär på dessa erfarenheter. Till oss kommer vuxna i alla åldrar och många har burit sin hemlighet länge. I snitt tar det 16 år innan den utsatta berättar för någon första gången.     

Genom att bära sin hemlighet, sitt trauma, sin förvirring och sin sorg ensam i alla år så växer utsattheten. I Sverige finns det mer än 900 000 kvinnor och omkring 400 000 män som bär eller burit på dessa hemligheter. Vi på Rise vet att det är svårt att ändra på – men tillsammans kan och måste vi bli bättre på det.   

Rise bedriver just nu ett arvsfondsprojekt med syfte att nå ut mer till de unga vuxna som ännu inte berättat. De unga vuxna som skulle kunna nå läkning och må bättre fortare om vi alla blir mer tillgängliga och spräcker tabun kring sexuella övergrepp mot barn. En viktig målgrupp för det arbetet är du.   

Nu bjuder vi in dig – du som jobbar med att möta unga generellt, unga vuxna i utsatta situationer eller unga vuxna där det misstänks finnas ett trauma i barndomen. Det är så vanligt med övergrepp i barndomen, och det går inte att se eller döma på utsidan. Möter du vuxna som fått sina gränser skadade i tidig ålder så har många kanske hunnit uppleva flera trauman eller trassliga situationer. Det är aldrig barnets fel – men många barn växer upp och lever kvar i tron att de bär skulden och skammen efter vad som hänt. Många vuxna barn är fortfarande rädda och oavsett om de har kontakt eller ej med en förövare så är det vanligt med känslan av ensamhet och isolering.  

Vi har bjudit in ett antal talare och vill veta vad de ser och vad de menar är mest angeläget för vår målgrupp. Vi vill vara modiga tillsammans, stärka det kompetenta samtalet och sprida kunskapen om hur vi jobbar med unga vuxna som upplevt övergrepp i barndomen.   

Konferensen leds och hålls ihop av Vinh Phillips – moderator och medlem i Rise, och Hannah Kroksson – projektledare och stödmedlem i Rise. Vi samverkar med studieförbundet Sensus och projektet möjliggörs av en tre-årig satsning med medel från Allmänna Arvsfonden. 

När?

Kl 11.30 – 14.30, fredagen den 3 maj

Du kan lyssna till en av talarna eller flera, precis som du vill. Du som är anmäld får även del av materialet i efterhand.

Var?

Deltagandet i konferensen är helt digitalt. Du kommer inte kunna se andra än de som presenterar och talar, och de kommer inte kunna se dig. Länk skickas ut i anslutning till konferensen.

Anmälan?

Anmäl dig här: https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/angelaget-vi-finns-for-dig-1588320/, på konferensens eventsida hos vår samarbetspartner Sensus.


Frågor och funderingar?

Hör av dig till vår projektledare Hannah Kroksson på hannah.kroksson@rise-sverige.se eller 073-500 54 92 om du har frågor eller funderingar kring upplägg eller innehåll. 

Stöd vårt viktiga arbete genom att swisha: 1230 555 508

Behöver du prata med någon av våra stödpersoner?   

Rise stödlinje är öppen sex dagar i veckan och bemannas av erfarna stödpersoner. Alla stödpersoner på Rise har egen erfarenhet av utsatthet i barndomen, de har även tagit del av stödpersonutbildning och ett stödsystem kring sig. Du får berätta så mycket eller så lite du vill. Inom Rise arbetar vi med tystnadsåtaganden och det du berättar för oss kommer vi inte att berätta för någon annan.   

https://rise-sverige.se/stodlinjen/ 

Vilka är vi?  

Rise – Riksföreningen mot incest och sexuella övergrepp i barndomen är en ideell förening som sedan 1981 erbjuder stöd för vuxna som utsatts sexuellt som barn. Vårt stöd utgår från en utsatt till en annan och fungerar som ett komplement till vård och andra insatser som utsatta kan behöva i sin läkningsprocess. Våra medlemmar har alla erfarenhet av sexuella övergrepp i barndomen. Om du inte har den erfarenheten men vill stötta vår verksamhet går det att bli stödmedlem.  

En medlemsundersökning som vi gjort visade att det i snitt tar 16 år eller mer innan en utsatt för första gången berättar om vad hen varit med om. Om den då inte bemöts bra och fångas upp kan det få stora konsekvenser för den fortsatta läkningen. Vi har sett ett mönster där allt för få unga vuxna hittar oss och söker stöd för sin utsatthet. Vi vet att det går att må bättre och att det specialiserade stöd Rise erbjuder ofta bidrar till att utsatta går från att överleva – till att leva. Tillgång till stöd tidigt i livet kan motverka många svåra långsiktiga konsekvenser och ohälsa. 

Just nu genomför vi satsningen Rise unga där vi vill nå ut bredare med vilka vi är och vilket stöd den som utsatts kan få tillgång till hos oss i Rise. Genom att vårt stöd utgår från en utsatt till en annan kan vi bidra med verkliga och också hoppfulla erfarenheter – så att fler kan bryta tystnaden och nå läkning och stöd tidigare i livet. Projektet genomförs med stöd av Allmänna arvsfonden.

Vi vet att vi möter personer som känt sig ensamma och otrygga, ibland igenom hela livet. Då är ett stort och ibland livsavgörande steg att öppna upp, bryta tystnaden och dela det som länge känts förbjudet.

Vi vill gärna träffa dig! 

Sprid gärna inbjudan till andra i din närhet som också kommer i kontakt med unga vuxna som utsatts sexuellt som barn!

Om du och/eller kollegor som arbetar med unga i åldern 18-25 år också vill ha en kostnadsfri fördjupande föreläsning eller ett samtal om hur vi skulle kunna samverka i framtiden så bokar vi gärna in det!