Enligt en befolkningsundersökning gjord av Nationellt Centrum för Kvinnofrid år 2014 uppgav ungefär en av fyra kvinnor och en av tio män i Sverige att de har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Omräknat till antal innebar det att cirka 900 000 kvinnor och 375 000 män i Sverige lever med minnen och konsekvenser av att ha utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.
Erfarenheter av att ha varit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen får ofta flertalet negativa konsekvenser i vuxen ålder, gällande exempelvis psykisk och fysisk hälsa, nedsatt arbetsförmåga, utsatthet för våld i nära relationer eller missbruk. Således träffar yrkesverksamma inom vård, socialtjänst och samhällets andra stödfunktioner betydligt oftare än de vet om personer med dessa erfarenheter.
Därför är det av största vikt att yrkesverksamma som möter, eller kan tänkas möta, utsatta har den kompetens och kunskap som krävs för att ställa frågor kring eventuell utsatthet för sexuella övergrepp i barndomen. Det är också viktigt med kunskap om hur de bäst bemöter dessa personer och var/när de ska/kan hänvisa vidare.
Här kan du ladda ned ovanstående punktlista i PDF-format som du kan spara, skriva ut eller skicka vidare:
Vi föreläser om förekomst och konsekvenserna av sexuella övergrepp i barndomen samt värdet av ett gott bemötande av personer som varit utsatta. Varmt välkommen att kontakta oss på
info@rise-sverige.se om du har frågor eller vill göra en förfrågan om föreläsningar.
Som yrkesverksam är du också varmt välkommen att kontakta vår stödlinje, där vi erbjuder stödtelefon, stödmail och stödchatt. I stödlinjen kommer du i kontakt med utbildade stödpersoner på Rise, som alla varit sexuellt utsatta som barn. Vi förstår vad det innebär, vilka konsekvenser det får och hur komplext det kan vara. Du finner kontaktuppgifter till vår stödlinje här.