Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 36

Webbinarium



Föreläsningsserie om sexuella övergrepp i barndomen: Förekomst, konsekvenser och stöd.

1 av 4 unga har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

 

Möter du unga vuxna på i ditt yrke? Arbetar inom vård eller myndighet? Är du företagsledare eller kanske student som kommer möta unga vuxna i ditt framtida yrkesliv?

Din kunskap gör skillnad! Med kunskap kan du hjälpa utsatta att våga bryta tystnaden och minska de långsiktiga konsekvenserna av sexuella övergrepp i barndomen.

Rise bjuder in till en serie av sex föreläsningar – hur barndomstrauman kan påverka livet senare och vikten av rätt stöd. Föreläsningarna ger insikter om stigmatiseringen kring sexuella övergrepp och delar viktig statistik om förekomst och konsekvenser, särskilt för unga vuxna.

Som yrkesverksam har du säkert redan mött många unga vuxna som bär på dolda ärr från övergrepp i barndomen. 70% av de vi möter på Rise väntar minst 16 år innan de vågar berätta om övergreppen för någon annan. Många som faktiskt berättat – beskriver att de aldrig hade berättat om de inte fått en fråga. Desto fler vittnar om att de aldrig har fått frågan.

 

 

 

 

Skammen.
Skulden.
Ensamheten.
Tystnaden.

 

 

 

 

Viktig fakta om sexuella övergrepp

Att bli utsatt för sexuella övergrepp som barn är ett fruktansvärt trauma. Konsekvenserna blir smärtsamma barndomsminnen och ohälsa som påtvingat följer med in i vuxenlivet.
Men, det är inte hopplöst! Vi vet att det går att må bättre – med rätt stöd och hjälp.

Sexuella övergrepp i barndomen lämnar smärtsamma dolda ärr och när de allra flest inte berättar – hur kan vi då veta vilka som är i behov av stöd? Det enkla svaret är: Våga Fråga!

Kunskapen är generellt allt för låg om hur vanligt detta samhällsproblem är. Både vad gäller de långsiktiga konsekvenserna och hur du som medmänniska eller yrkesverksam kan bemöta någon som bryter tystnaden.

Anmäl dig här:

Under hösten finns sex kostnadsfria digitala föreläsningar – där du kan delta anonymt utan namn och bild. Däremot är du självklart varmt välkommen att interagera och ställa frågor genom chatt- och frågelåda.

Föreläsningarna sker endast digitalt. När föreläsningstillfället närmar sig skickar vi ut en länk till dig som anmält dig – där du enkelt kan ansluta till föreläsningen.

För att delta krävs det att du anmäler dig via länkarna till respektive datum.
Du behöver endast ange din e-postadress, ort och sysselsättning för anmälan.

Förekomst av sexuella övergrepp

Tema: Vad är sexuella övergrepp?

Torsdag 24 oktober: 12:00 – 13:00
Länk till anmälan: Klicka här!

Tisdag 12 november: 08:00 – 09:00
Länk till anmälan: Klicka här!

Torsdag 28 november: 08:30 – 09:30
Länk till anmälan: Klicka här!

Under föreläsningsseriens första del fokuserar vi på definitioner, förekomst, långsiktiga konsekvenser och behov av stöd. I dessa föreläsningar lägger vi tydligt fokus på att redogöra och förklara vad som räknas till sexuella övergrepp och vad det kan ge för konsekvenser för den enskilda individen. Samtidigt belyser vi aktuellt stöd för utsatta och även för dig som yrkesverksam.

Långsiktiga konsekvenser

Tema: Våga fråga!

Måndag 4 november: 11:30 – 12:30
Länk till anmälan: Klicka här!

Torsdag 21 november: 12:00 – 13:00
Länk till anmälan: Klicka här!

Tisdag 3 december: 08:15 – 09:15
Länk till anmälan: Klicka här!

I den andra delen går vi igenom hur du kan ställa frågor om eventuell utsatthet i barndomen, vad traumaanpassat bemötande innebär, och hur du kan bemöta svaren på ett bra sätt. Vi visar också hur Rise kan vara en värdefull resurs i ditt arbete. Föreläsningarna belyser långsiktiga konsekvenser och samhällsutmaningar – riktade till dig som är yrkesverksam.

Lär dig mer om de utmaningar som kommer med att våga ställa de viktiga, men svåra frågorna. Hur du kan bemöta med omtanke och rätt verktyg för att ge ett bra stöd. Föreläsningarna fokuserar på Rise syfte och arbetssätt, och ger dig praktiska strategier vi använder i vårt arbete. Du får värdefulla insikter om hur du kan hantera förtroendet och vad som är viktigt i mötet med någon som har varit utsatt. Förtydligande av konkreta råd om hur du som yrkesverksam kan skapa en traumaanpassad arbetsmiljö. 

Under föreläsningarna har möjlighet att ställa frågor i en anonym chatt. Du kan även kontakta vår projektledare innan – och efter föreläsningen om du och dina kollegor vill fördjupa er i ämnet. 

Föreläsningsserien är en del av en Rise satsning för att öka tillgängligheten av stöd till unga vuxna mellan 18-25 år – så att fler söker stöd tidigare i livet. Satsningen möjliggörs med stöd av Allmänna Arvsfonden, i samverkan med Sensus studieförbund.

Tillsammans kan vi med kunskap – skapa ett samhälle där fler ska kunna ge rätt stöd när den utsatta vill och orkar berätta.

Frågor och funderingar?

Hör av dig till vår projektledare Hannah Kroksson på hannah.kroksson@rise-sverige.se eller 073-500 54 92 om du har frågor eller funderingar kring upplägg eller innehåll. 

 

Vi hoppas att du vill delta och bidra till ett hoppfullt samtal där vi tillsammans lär oss att göra skillnad!

Om Rise

Vilka är vi?

Rise – Riksföreningen mot incest och sexuella övergrepp i barndomen är en ideell förening som sedan 1981 erbjuder stöd för vuxna som utsatts sexuellt som barn. Vårt stöd utgår från en utsatt till en annan och fungerar som ett komplement till vård och andra insatser som utsatta kan behöva i sin läkningsprocess. Våra medlemmar har alla erfarenhet av sexuella övergrepp i barndomen. Om du inte har den erfarenheten men vill stötta vår verksamhet går det att bli stödmedlem.  

En medlemsundersökning vi genomfört visar att det i genomsnitt tar 16 år eller mer innan en utsatt person första gången berättar om sina upplevelser. Om bemötandet inte upplevs som tryggt och stödjande kan det få allvarliga konsekvenser för den fortsatta läkningsprocessen. Vi har observerat att för få unga vuxna hittar oss och söker stöd för sin utsatthet. Vi vet att det går att må bättre, och det specialiserade stöd som Rise erbjuder bidrar ofta till att utsatta går från att bara överleva till att verkligen leva. Tidig tillgång till stöd kan motverka många svåra långsiktiga konsekvenser och ohälsa.

Rise Unga

Just nu genomför vi satsningen Rise Unga – där vi vill bredda kunskapen av vårt arbete och det tillgängliga stöd vi erbjuder. Samtidigt vill minska stigmatiseringen av sexuella övergrepp i barndomen och få fler unga att söka stöd tidigare i livet. Genom stöd från en utsatt till en annan – bidrar Rise stöd med verkliga men även hoppfulla erfarenheter – så att fler vågar bryta tystnaden och få stöd tidigare i livet. Projektet genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden.

Vi möter personer som känt sig ensamma och otrygga som följd av de sexuella övergreppen, något som ibland följt med genom hela livet. Då är ett stort och ibland livsavgörande steg att våga öppna upp sig om vad som hänt, bryta tystnaden och dela det som länge känts förbjudet.

Övergrepp i barndomen är tyvärr vanligare än vad vi tror, sexuella övergrepp lämnar ofta dolda ärr och går inte alltid att se på utsidan. Möter du vuxna som fått sina gränser skadade i tidig ålder – har många kanske redan upplevt flera trauman eller trassliga relationer.

Det är aldrig barnets fel – däremot växer många barn upp och lever kvar i tron att skulden och skammen är deras att bära. Många vuxna barn är fortfarande rädda, oavsett om de har kontakt eller med förvaren eller ej – det är vanligt att ha en känsla av ensamhet och isolering.  

Om du och/eller kollegor som arbetar med unga i åldern 18-25 år också vill ha en kostnadsfri fördjupande föreläsning eller ett samtal om hur vi skulle kunna samverka i framtiden så bokar vi gärna in det! Kontakta Hannah, hannah.kroksson@rise-sverige.se

Just nu pågår även arbete med en webb-utbildning som publiceras efter årsskiftet, vill ni vara pilot och testa vår utbildning? Välkomna att höra av er!

 

Behöver du prata med någon av våra stödpersoner?

Rise stödlinje är öppen sex dagar i veckan och bemannas av erfarna stödpersoner. Alla stödpersoner på Rise har egen erfarenhet av utsatthet i barndomen, de har även tagit del av stödpersonutbildning och har ett stödsystem kring sig. Du får berätta så mycket eller så lite du vill. Inom Rise arbetar vi med tystnadsåtaganden och det du berättar för oss kommer vi inte att berätta för någon annan.   

https://rise-sverige.se/stodlinjen/

Vad skulle du säga till ditt yngre jag?

Du kan även stötta vårt viktiga arbete genom att swisha en gåva till: 1230 555 508