Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Stödpersonsutbildning 16-17 september


 

Utsattes du sexuellt som barn?
Vill du ge stöd till andra med liknande erfarenheter?
Då kan du ansöka om att utbilda dig till stödperson i Rise.

 

Vi fortsätter att få fler medlemmar och stödsökande. För att kunna erbjuda stöd till alla som kontaktar oss behöver vi bli fler stödpersoner. Som stödperson i Rise ger du stöd till andra som utsatts som barn. Alla stödpersoner har själva utsatts sexuellt som barn.

Vad innebär arbetet som stödperson?
Du arbetar utifrån en tydlig struktur och form och du gör det exempelvis i vår stödtelefon, stödchatt, i stödsamtal eller stödgrupper. Rollen som stödperson är alltid ett deltidsuppdrag, ett antal timmar per månad.

Vilka förutsättningar behöver du för att bli stödperson?
För att bli stödperson är en förutsättning att du befinner dig på en plats i din läkning där du inte längre är i behov av eget stöd i Rise stödverksamhet. Detta eftersom du som stödperson inte själv kan delta i aktiviteter såsom exempelvis stödgrupper och läger. Rise stödpersoner erbjuds istället andra sammanhang med kollegial handledning och utbyte som en del i den fortsatta läkningsprocessen.

Det är också viktigt att du arbetat med din egen läkning en tid, så att du orkar med den belastning det kan innebära att mötas av stödsökandes mående och berättelser.

Denna utbildning är öppen för alla, oavsett kön, som utsatts sexuellt som barn. Du kan söka till utbildningen oavsett var du bor i landet, eftersom vi både arbetar med digitalt stöd samt med fysiska träffar på olika orter.

Vad händer om du får en plats på kursen?
Utbildningen ger dig grundkunskaper om sexuella övergrepp i barndomen, förekomst, långsiktiga konsekvenser, hur Rise stödverksamhet fungerar, rollen som stödperson samt hur du kan ta hand om dig själv i din roll som stödperson.

Utbildningen förpliktigar dig inte till att ta en roll som stödperson. Rise kan inte heller lova dig en sådan roll – utan efter genomförd kurs samtalar vi kring detta och ser om det är lämpligt att gå vidare. Om du sedan blir stödperson, så får du alltid en individuell introduktion till de stödfunktioner som är aktuella för dig i verksamheten.

När blir utbildningen?
Nästa utbildning för nya stödpersoner (alla oavsett kön) sker på vårt kontor i Stockholm och är planerad till fredag och lördag 16-17 september 2022, ca kl. 9-16 båda dagarna.

Minsta antal deltagare är 4 och max 10.

Mer information eller anmälan till utbildningen?
Vill du få mer information eller göra en intresseanmälan för att delta i kursen? Kontakta då Eija Vargblom Broman, stödsamordnare senast 16 augusti på eija.vargblom@rise-sverige.se

I din intresseanmälan vill vi att du berättar lite om dig själv:

  1. Vart bor du?
  2. Hur ser ditt livssituation ut just nu? (Arbete, studier, familj osv.)
  3. Hur har du arbetat med din läkning fram tills idag?
  4. Hur tänker du kring en framtida roll som stödperson?
  5. Kontaktuppgifter till dig.

 

Varmt välkommen med din intresseanmälan!

Hermine Holm, generalsekreterare
Eija Vargblom Broman, stödsamordnare
Gunilla Sunnros, biträdande stödsamordnare