Vi stänger nu vårt kansli för semester från den 20 juli och öppnar igen den 18 augusti. Under tiden finns vår stödlinje öppen som vanligt, du hittar alla öppettider på vår förstasida här på hemsidan.
Här kommer några tips på radioprogram och sidor att besöka på nätet i sommar, för dig som på olika vis vill fördjupa dig i vårt ämne:
Patientföreningen Medusa
Föreningen vänder sig till dig som varit sexuellt utsatt någon gång i livet. Föreningen vill samla många i målgruppen på samma ställe, sprida kunskap om sexuella övergrepp, konsekvenser och de vårdbehov som finns för skador övergreppen orsakat. Ytterligare ett syfte för föreningen är att påverka politiker och beslutsfattare så att vården för sexuellt utsatta förbättras. Du som vill stärka Medusa möjligheter att påverka, kan gå med som medlem i föreningen och på så vis stödja arbetet: www.patienforeningenmedusa.com
Patientföreningen finns också i sociala medier. För några veckor sedan, i samband med PTSD Awareness Day gjorde Medusa flera viktiga inlägg på Facebook och Instagram med information om just sexuella övergrepp, PTSD och långsiktiga konsekvenser. Du kan läsa mer och följa föreningen i sociala medier (Facebook & Instagram) genom att söka på: patientforeningenmedusa
Mer kunskap om dissociation och DID?
Eftersom vi vet att det kan vara skönt att ta del av verkliga berättelser, så kommer här tips på ett par stycken av alla konton i sociala medier som handlar om just dissociation och DID.
Facebook
Sök på: Livethechange.se (Personliga reflektioner kring utsatthet som barn, trafficking av barn, livet med DID, vägar mot läkning och kunskapsspridning.)
Instagram
Sök på: Livet i plural (Personliga berättelser om hur det är att leva med DID.)
Sök på: Om.dissociation (Ett stafettkonto där olika personer skriver under olika veckor.)
Illustrerad kunskap om barndomstrauman
På Facebook finns en fin sida som samlar fina tips och kunskap som handlar om hur det är och blir av att ha utsatts för svåra upplevelser i barndomen, s k Adverse Childhood Experiences (ACE). Det mesta på sidan är illustrerat och lätt att förstå för den som utsatts, men också bra för att hjälpa den som inte utsatts att förstå. Sidan drivs av en ideell organisation i Seattle-USA och är en del i ett större arbete som handlar om att använda forskning och analyser av ACE för att sprida kunskap till politiker, professionella och samhällets normer. Sidan hittar du på: www.facebook.com/porterACES
(Du kan också söka på Facebook på: porterACES)
Rise podden
Du har väl inte missat Rise egen podd? Podden finns i fyra avsnitt som handlar om ursprungsfamiljen, skam, sexualitet och konfrontation. I podden får du lyssna till 3 modiga kvinnor som delar med sig av sina erfarenheter. Rise-podden finns där poddar finns, sök bara på Rise-podden eller lyssna direkt här: www.soundcloud.com/user-53784805
Sommar i P1 med Sofie Sarenbrandt
Vi har tidigare tipsat om sommarens kanske viktigaste sommarprogram, där vi får lyssna på deckarförfattaren Sofie Sarenbrant. Sofie berättar i sitt program för första gången om att hon utsattes sexuellt som barn, hur den svåra processen fram tills idag sett ut men också att det finns hopp om att må bättre.
Du hittar programmet där du lyssnar på poddar, eller här: www.sverigesradio.se/avsnitt/1518768
Sommar i P1 med Sofia Wistam
Sofia Wistam, känd från bland annat Sofias Änglar på Kanal 5 delar på ett öppet sätt med sig om sin komplicerade relation till sin pappa. En relation som på många sätt påminner om den ambivalens och förvirring som många av oss på Rise vuxit upp med i relationen en förälder, även om Sofias historia inte handlar om att vara sexuellt utsatt.
Du hittar programmet där du lyssnar på poddar, eller här: www.sverigesradio.se/avsnitt/1518780
Sommar i P1 med Therese Lindgren
Therese Lindgren är känd som influenser i sociala medier och då inte minst på grund av att hon pratar om psykisk ohälsa. I sitt sommarprogram får vi följa en del av Therese väg med sin psykolog och Therese delar bland annat med sig av vad det innebär för henne att leva med panikångest, Ptsd, fobier, oro, ältande och extrema kontrollbehov.
Du hittar programmet där du lyssnar på poddar, eller här: http://www.sverigesradio.se/avsnitt/1518772
Filmer från Rise-dagen 2017
I samband med Rise-dagen 2017 närvarande Utbildningsradion (UR) och spelade in ett antal filmer från olika föreläsningar. Bland annat om Rise väg fram tills idag, om Wonsa som erbjuder specialiserad vård för sexuellt utsatta samt hur stöd är organiserat för sexuellt utsatta i Norge. Du kan fortfarande se filmerna här: https://urplay.se/serie/204801-ur-samtiden-rise-dagen-2017
Kropp & själ i P1 – om kvinnliga pedofiler
Radioprogrammet Kropp & själ, som sänds i P1, sände för några veckor sedan ett program med fokus på kvinnliga pedofiler. Det är ett stark, men viktigt program. Inte minst för att sprida kunskap om att kvinnliga förövare finns, vilket är självklart för oss på Rise.
Du hittar programmet där du lyssnar på poddar (sök på Kropp & själ) eller här: www.sverigesradio.se/avsnitt/1523870
I programmet berättar en man, som utsatts som barn av sin mamma, om delar av sin historia. Vi har fått tillåtelse att dela mannens personliga reflektioner som han skickade till oss efter att ha lyssnat på programmet:
”Jag känner och upplever att hur vidrigt det än var att lyssna till intervjun med den kvinnliga pedofilen, så hjälpte det mig att känna ytterligare på ett känslomässigt plan att skammen och skulden inte är och aldrig har varit min. Det är inte och har aldrig varit mitt fel att jag blev utsatt för sexuella övergrepp som barn. Jag har kommit långt i min läkning, jag skulle säga att jag nu är fri. 💜
Och när jag lyssnade på den kvinnliga pedofilen, så hjälpte det mig att se och förstå ännu mer, hur sjuka dessa människor är, att allt handlar om hur dysfunktionella dessa förövare är.
Det handlar inte för fem öre om oss offer.
Vi är offer. Punkt slut. Men det går att läka och bli hel och fri. 💜”
Med detta önskar vi dig nu en fin fortsatt sommar!