För många som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen följer tre känslor som skuggor genom livet: skam, skuld och ensamhet.
Skam – att känna sig värdelös, fel, oviktig och rädd för att bli avslöjad. Att tro att övergreppen var något du förtjänade – att du inte är värd bättre och att du är omöjlig att älska.
Skuld – att tro att dåliga saker, till och med övergreppen, är ditt fel. Att aldrig vara tillräcklig, och att inte göra tillräckligt för att hålla andra nöjda, glada eller mindre våldsamma.
Ensamhet – en stark rädsla för att ingen skulle förstå eller tro på dig om du berättade om övergreppen.
Detta leder ofta till en tystnad som bärs i åratal. Men övergrepp i barndomen är vanligare än många tror, och tystnaden bidrar till att tabun lever vidare. Vi behöver prata om det. Genom att bryta tystnaden och lyfta ämnet kan vi hjälpa fler att våga berätta, söka hjälp och läka.
Vi vet att det är möjligt att må bättre, känna frihet och få leva – inte bara överleva. Resan dit ser olika ut för alla, och läkning får ta den tid som behövs.
Har du varit utsatt sexuellt som barn – är du inte ensam.
Vi finns här för dig – när du är redo
Se hela klippet på TV4play.se:
För mer information om aktuella visningar av filmen, samt de datum där Rise deltar i panelsamtal, besök:
http://www.chinema.se/the-dear-john-letter-visningar-och-samtal/
I filmen följer regissören Bill Watts
sina barndomsvänners kamp efter de sexuella övergrepp de utsattes för i tonåren av samma man – John. Det blir synligt hur svårt och smärtsamt det kan vara att bryta tystnaden och hur omfattande konsekvenserna kan bli. Men också värdet i att dela erfarenheter med varandra och hur vägen mot läkning och nytt hopp kan se ut.