Utsattheten syns inte på utsidan, få berättar om sina upplevelser och allt för många yrkesverksamma är omedvetna om att de möter vuxna som utsatts sexuellt som barn. Rise vill därför erbjuda viktig lättillgänglig kunskap för dig som är yrkesverksam, och vi arbetar för att belysa viktiga samband mellan sexuell utsatthet i barndomen och ohälsa senare i livet.
Idag finns det över en halv miljon vuxna i Sverige som utsatts för sexuella övergrepp som barn, enligt en befolkningsundersökning gjord av Nationellt centrum för kvinnofrid 2014.
Den 1 oktober 2021 anordnade vi därför för tredje gången Rise-dagen. En fullproppad förmiddag med kunskap och inspiration utifrån olika perspektiv, för att ge dig som yrkesverksam bättre förutsättningar att med små insatser bidra till en ofta livsavgörande skillnad för vuxna som utsatts sexuellt som barn.
Vi erbjöd viktiga föreläsningar i ämnet och paneler med yrkesverksamma kring exempelvis långsiktiga konsekvenser såsom missbruk, sex som självskadebeteende och ätstörningar. Vi bjöd också på personliga berättelser för att utifrån olika perspektiv ge dig en djupare förståelse för detta ämne. Dagen ger en överblick av det viktigaste du behöver veta för att vara rustad att möta och göra skillnad för den som utsatts.
Här kan du se inspelningen från dagen (öppnas i nytt fönster):
(På bilden: Hermine Holm, generalsekreterare i Rise tillsammans med Sara Simberg, vår programledare för Rise-dagen 2021.)
i ditt arbete möter, eller kan tänkas möta, vuxna som utsatts sexuellt som barn.
Du arbetar troligen inom:
Rise-dagen är även för dig som själv varit utsatt, samt dig som är närstående och intresserad av dessa frågor som medmänniska för att kunna vara ett gott stöd för den du finns nära eller möter.
Rise – 40 år av nödvändigt stöd
Rise som organisation och värdet av s k peer to peer support, ”stöd från en utsatt till en annan”.
Hermine Holm, generalsekreterare Rise
Skam
Vad är skam och hur tar den sig uttryck för den som utsatts och för de som befinner sig i omgivningen?
Jeanette Niehof, psykoterapeut
När jag som närstående fick veta sanningen
Maria, förälder till ett utsatt barn
Hur vanligt är det med sexuella övergrepp på barn och vilka konsekvenser får det?
Om förekomst och långsiktiga konsekvenser av sexuella övergrepp i barndomen, ACE, forskning och statistik.
Gita Rajan, klinikchef Wonsa-World of no sexual abuse
Samtalspanel: Är det viktigt att synliggöra kopplingar till barndomens övergrepp?
Finns det ett värde av att synliggöra kopplingar mellan barndomens sexuella övergrepp och konsekvenser senare i livet och då även utanför psykiatri och primärvård? Vi diskuterar bland annat beroendeproblematik, sexuellt självskadebeteende och våld i nära relation tillsammans med yrkesverksamma med gedigen erfarenhet.
I panelen deltar Magnus Carlsson (drog- och alkoholterapeut på Återtåget), Miki Nagata (behandlare på Ersta Hopp) samt Rebecka Andersson (Generalsekreterare för Unizon).
Såhär blev det för mig
Tina Lundmark, stödperson i Rise.
Elddans
Rise i samarbete med Aurora.
Panel: Vikten och värdet av kroppsbaserat stöd efter trauma
En vanlig konsekvens av övergreppen är att utsatta förlorar kroppsmedvetenhet och får svårt att tolka och känna trygghet i, och omsorg för, den egna kroppen. En viktig del i läkningsprocessen kan vara att med hjälp av kroppsbaserade metoder hitta tillbaka in i ett lugn i kroppen igen och på så sätt stärka/skapa förutsättningar för mental, psykologisk och känslomässig bearbetning av trauma.
I denna panel tar vi del av rykande färsk forskning och samtalar med experter kring just kroppsbaserat stöd efter trauma, däribland Sofia Ödman (fysioterapeut på Bragée kliniker), Stina Gustafsson Dahan (fysioterapeut inom bl a ätstörningsvård) och Maria Woglinde (instruktör i Traumanpassad yoga på Rise).
Vi summerar dagen med viktiga medskick inför framtidens arbete med att tillgängliggöra kunskap, stöd och behandling. Vårt huvudsakliga fokus är alltid på den som utsatts, men även närstående och yrkesverksamma som möter utsatta behöver kunskap och stöd för att hjälpa utsatta på bästa möjliga vis.
Fyll då i dina kontaktuppgifter i formuläret nedan!
Om du inte redan är det, så tipsar vi också om att du kan bli medlem (om du varit utsatt) eller stödmedlem (om du vill stödja föreningens arbete) här.
Att utsättas för sexuella övergrepp som barn ger ofta omfattande skador fysiskt, psykiskt och känslomässigt med konsekvenser långt upp i vuxen ålder. Läs mer här om vanliga konsekvenser efter sexuella övergrepp i barndomen. Majoriteten av de som utsätts väntar i 20 år eller mer innan de för första gången berättar för någon om övergreppen. Det innebär ofta många år av svåra konsekvenser och lidande i ensamhet som följd. Att få tillgång till stöd och specialiserad behandling kan då vara livsavgörande.
I 40 år har vi i Rise erbjudit stöd för vuxna som utsatts för incest eller andra sexuella övergrepp som barn, läs mer om vår historia här. Allt stöd sker från en utsatt till en annan och tiotusentals stödsökande har fått stöd av föreningen sedan starten 1981.
Att få stöd genom att möta andra med liknande erfarenheter är ofta stärkande och kan reducera skam hos utsatta. Vårt mest centrala budskap är att vi vill förmedla hopp om att det går att må bättre efter det man utsatts för som barn och att det är fullt möjligt att få ett gott liv som vuxen, trots allt. I vårt arbete har vi sett detta hända om och om igen och det är ovärderligt! Här kan du läsa mer om det stöd vi erbjuder.
Missa inte Rise-podden tillsammans med Agneta Sjödin där vi i tre färska avsnitt samtalar med yrkesverksamma som möter vuxna som utsatts sexuellt som barn.
Vården del 1 (primärvårdsläkare, fysioterapeut, tandläkare)
Vården del 2 (psykolog, psykoterapeut, psykiatriker)
Rättssystemet (polis, advokat, åklagare)
Du kan lyssna på Rise-podden på alla vanliga poddplattformar eller direkt på vår sida här.