En särskilt tuff tid för många
Julen kan vara en extra utmanande tid för personer som bär på barndomstrauman. Även för dig som står nära kan det vara svårt att veta hur du ska stödja – eller så påverkas du själv av det kommande högtidsfirandet. Rise stödgrupp ger dig en trygg plats att reflektera och sätta ord på dina egna tankar, och att få insikt genom att lyssna till andra i en liknande situation.
En grupp för reflektion och förståelse
I stödgruppen erbjuds ett forum där du kan reflektera, få stöd och ta del av andras perspektiv. Det är inte en samtalsgrupp i traditionell mening – utan en grupp för självhjälp där du och de andra deltagarna delar era tankar för att bättre förstå era egna gränser och behov. Att få möjligheten att spegla sig i andras erfarenheter kan vara ett viktigt stöd för ditt eget välbefinnande och din förståelse kring det du går igenom.
Vem kan delta i denna stödgrupp?
Denna stödgrupp riktar sig till dig som är närstående till någon som har utsatts för sexuella övergrepp som barn. Närstående kan vara en partner, förälder, barn, syskon, annan släkting eller en nära vän.
Digitalt format – deltagande oavsett plats
Gruppen träffas digitalt via Zoom, vilket gör det möjligt för dig att delta oavsett var i landet du befinner dig.
Så blir du stödmedlem i Rise
För att delta i stödgruppen behöver du vara eller bli stödmedlem. Genom ditt stödmedlemskap visar du ditt engagemang för vårt arbete. Du är även med och bidrar till att vi kan fortsätta utveckla vår verksamhet och våra stödinsatser. Medlemskapet kostar 200 kr per kalenderår och ger dig tillgång till flera andra stödjande aktiviteter hos oss.
Är du ännu inte stödmedlem i Rise? Klicka här för att fylla i medlemsansökan – ange gärna i din ansökan att du önskar delta i denna stödgrupp så tar vi hänsyn till det när vi behandlar din ansökan.
Start – Vecka 47: Tisdag: 19/11, kl. 17.30-19.30
Gruppen består av fyra tillfällen och träffas digitalt varje vecka.
Datum:
19/11
26/11
3/12
10/12
Anmäl ditt intresse snarast till kansliet: medlem@rise-sverige.se dock senast 15/11.
Hur fungerar stödgruppen?
Stödgruppen pågår under 2 timmar vid ett antal förbestämda tillfällen.
Du behöver alltid logga in senast 10 minuter innan gruppens start för att vi ska kunna säkerställa att all teknik funkar. När gruppen väl startat är den inte längre möjlig att ansluta till för sena deltagare.
I en sluten stödgrupp är ni samma deltagare alla gånger. Det är därför viktigt att du planerar för att kunna delta vid samtliga tillfällen av omtanke för de andra deltagarna i gruppen.
I stödgruppen arbetar ni med det vi kallar för rundor där var och en får precis lika mycket tid för att prata om det som känns viktigt. Kanske vill du prata om din relation till den utsatta och/eller förövaren/förövarna, eller om något annat som känns viktigt för dig. Det är också okej att du är tyst under din tid om du vill det.
Syftet med stödgruppen är att ge dig en möjlighet att sätta ord på dina egna upplevelser, känslor och behov som uppstår i svårigheten att leva nära någon som har varit med om sexuella övergrepp. Genom att reflektera högt och lyssna på andra kan du få hjälp att synligöra dina egna behov och gränser och på så sätt ta hand om ditt eget mående. Detta i sin tur kan stärka dig i din relation med din närstående, som så väl behöver ditt stöd.
I gruppen råder alltid fullständig tystnadsplikt. Allt som diskuteras i gruppen stannar där. Du använder din tid till det som känns viktigt för dig i stunden. Vi ger inte varandra råd, värderar varandras upplevelser, kommenterar eller avbryter varandra.
Hur fungerar det rent tekniskt?
Vi använder oss av det internetbaserade verktyget Zoom.
Då du anmält dig till stödgruppen och fått bekräftelse om plats så kommer du att behöva ladda ner programvaran om du inte redan gjort det. Du kommer att få instruktioner för detta skickade till dig med e-post i samband med bekräftelsen om plats.
Innan varje tillfälle får du sedan en länk skickad till dig via e-post. Du trycker på länken för att komma in i mötet när det är dags och stödpersonen kommer sedan att släppa in dig i stödgruppen och ge dig fortsatta instruktioner.
För att kunna delta i stödgruppen behöver du en god internetuppkoppling samt en dator, platta eller telefon med en fungerande kamera och mikrofon. Allra helst dator eller platta, i sista hand telefon.
Har du inte en fungerande kamera eller telefon så kommer du inte att kunna stanna kvar i mötet – med hänsyn till tryggheten för de andra deltagarna.
”Jag vill vara anonym, går det?”
- Om du vill får du vara anonym genom att ange ett alias under själva gruppen.
- Däremot måste din kamera/video alltid vara påslagen så att du syns.
”Hur vet jag att det är tryggt att delta, när vi inte är i samma rum och kan stänga dörren om oss?”
- Alla som deltar i stödgruppen åtar sig alltid att ha en dator, platta eller telefon med kamera och mikrofon.
- Alla har sin kamera och mikrofon på under hela mötet och försäkrar de andra deltagarna om att vara i ett rum där ingen annan finns.
Har du frågor?
Välkommen att höra av dig på: medlem@rise-sverige.se
Hjälp oss att sprida ordet
Vi vet att det kan vara svårt att hitta stöd som närstående. Känner du någon annan som kan behöva detta? Skicka gärna vidare denna information till personer som kan ha nytta av att delta.