Warning: Undefined variable $imageAlt in /customers/6/b/2/rise-sverige.se/httpd.www/wp-content/themes/rise-sverige/template-parts/content.php on line 32

Stödgrupp för dig som är närstående


Att ha utsatts för sexuella övergrepp som barn ger konsekvenser som kan vara svåra att förstå. Både för den som utsatts, men också för andra runtomkring. Det är därför viktigt att även du som lever nära någon som utsatts får möjlighet till stöd och kunskap om konsekvenserna efter sexuella övergrepp i barndomen.

Vem kan delta i denna stödgrupp?
I denna stödgrupp kan du som är närstående till någon som utsatts sexuellt som barn delta. För att delta i stödgruppen behöver du vara eller bli stödmedlem i Rise. Närstående kan exempelvis vara en partner, förälder, barn, syskon, släkting eller vän. Denna grupp ses digitalt genom videoverktyget Zoom, därför spelar det ingen roll var du bor.
Du som läser detta får gärna skicka vidare denna inbjudan till någon du tror skulle ha värde av att delta. Personen behöver inte vara stödmedlem i Rise nu men behöver bli det innan gruppen startar.

Vem leder stödgruppen?
Denna stödgrupp leds av Emilia som arbetar som projektledare på Rise och har flera gånger arbetat som lägerledare på Rise. Emilia är också stödmedlemmed med egen erfarenhet av att vara närstående till en person som utsatts sexuellt som barn.

När är gruppen?
Dag och tid: 6 ggr på måndagar kl. 15.30-17.30.
Gruppen startar preliminärt 25 oktober.
Antal deltagare: minst 4 – max 8
Sista anmälningsdag: Anmäl intresse snarast, senast 18 oktober.
Anmälan och frågor: emilia.hedman@rise-sverige.se
OBS! Innan du får en eventuell plats i gruppen kommer Emilia att kontakta dig för ett kort samtal.Du behöver alltid logga in senast 10 minuter innan gruppens start för att vi ska kunna säkerställa att all teknik funkar. När gruppen väl startat stängs den för sena deltagare.

Hur fungerar stödgruppen?
I denna grupp är ni samma deltagare alla gånger. Det är därför viktigt att du planerar för att kunna delta vid samtliga tillfällen av omtanke för de andra deltagarna i gruppen.

Varje tillfälle kommer att utgå ifrån ett tema som ni i gruppen gemensamt bestämmer vid första tillfället.I stödgruppen arbetar vi med det vi kallar för rundor där var och en får precis lika mycket tid för att prata om det som känns viktigt. Kanske vill du berätta om hur det påverkar dig att vara närstående till någon som utsatts sexuellt som barn, eller kanske prata om något som känns viktigt där just du befinner dig idag. Det är också okej att vara tyst på din tid om du vill det.

Syftet med stödgruppen är att ge dig en möjlighet till att bryta tystnaden och öva på att sätta ord på dina upplevelser, känslor och behov. I mötet med andra släpper ofta mycket av de känslor vi bär på av exempelvis skam och skuld, vilket kan kännas stärkande, läkande och ge ny kraft och hopp. Det är också värdefullt att känna att vi inte är ensam om våra upplevelser.

I gruppen råder alltid fullständig tystnadsplikt. Det som sägs i gruppen stannar där.
Du använder din tid till det som känns viktigt för dig i stunden. Ingen kommenterar eller avbryter och vi värderar inte heller varandras upplevelser.

Jag vill vara anonym, går det?
Om du vill får du vara anonym genom att ange ett alias under själva gruppen. Däremot måste kamera/video alltid vara påslagen så att du syns.

Hur vet jag att det är tryggt att delta, när vi inte är i samma rum och kan stänga dörren om oss?

Alla som deltar i stödgruppen åtar sig att alltid ha en dator, telefon eller läsplatta med kamera och mikrofon. Alla har sin kamera och mikrofon på under hela mötet och lovar att vara i ett rum där ingen annan finns. Alla som deltar i gruppen gör, precis som alltid på Rise, ett tystnadsåtagande om att allt som sägs i gruppen också stannar där.

Hur fungerar det rent tekniskt?
Vi använder oss av det internetbaserade verktyget Zoom. Då du anmält dig till stödgruppen och fått bekräftelse om plats så kommer du att behöva ladda ner programvaran om du inte redan gjort det. Du kommer att få instruktioner för detta skickade till dig med e-post i samband med bekräftelsen om plats.

Innan varje tillfälle får du sedan en länk skickad till dig via e-post. Du trycker på länken för att komma in i mötet när det är dags och stödpersonen kommer sedan att släppa in dig i stödgruppen och ge dig fortsatta instruktioner.

För att kunna delta i stödgruppen behöver du en god internetuppkoppling samt en dator, telefon eller Ipad med en fungerande kamera och mikrofon. Har du inte en fungerande kamera eller telefon så kommer du inte att kunna stanna kvar i mötet – med hänsyn till tryggheten för de andra deltagarna.

Varmt välkommen med din intresseanmälan!